Emlékezés 1956-ra ← Ezüst Sirály

Ünnepi meghívó Emlékezés 1956-ra

Az 1956-os forradalom napjaira, élményeire és érzéseire emlékezünk október 23-án, kedden, délután 4 órától, a KÖZ­ép­PONT-ban.

Az ünnepség vendége Lukách Krisztina, aki édesapja életén keresztül segít minket az ’56-os események mélyebb megértéséhez. …read more

Lelkesedés, szabadság, fegyverek, sebesültek és halottak.

Letörtség, elkeseredés, megtorlás, elszürkülő hétköznapok.

Ellentétes érzelmek és élmények forgataga napok, hetek alatt.

1956 ősze lázas állapotba hozza Magyarországot. Mindenki a jövőt fürkészi, mi lesz, merre fordul a széljárás? Mit várjak, mit reméljek, menjek vagy maradjak, meghúzzam magam, vagy harcoljak?

Mindeközben emberek bejárnak a munkahelyükre, teszik a dolgukat. Valakit elér a hatalom bosszúja, valakit nem. Valaki odabent, a börtönben tölti a következő éveket, valaki odakint „szabadon éli a világát”. És vannak családok, amelyek egy része kint is, bent is él. Egy-egy családtag elítélése, ki tudja hány ember életét forgatta föl gyökerestül. Életre szólóan.

* * *

Ezekre a napokra, ezekre az élményekre és érzésekre emlékezünk október 23-án, kedden, délután 4 órától, a KÖZépPONT-ban (XII. ker., Kiss János altábornagy utca 26.)

Az ünnepség során egy rövid bevezető előadást követően, Lukách Krisztina mesél édesapja, Lukách Tamás életéről, aki a kőbányai GANZ-gyár Munkástanácsának egyik vezetője volt ezekben a hónapokban, és aki ezért a „tettéért” utóbb éveket töltött börtönben.

Az előadások után egy percnyi csönddel és gyertyagyújtással adózunk a forradalom és szabadságharc emlékének.

Házigazda: Illés Gergely
Mindenkit szeretettel várunk!