Meghívó – emlékezés Trianonra ← Ezüst Sirály

Meghívó – emlékezés Trianonra

98 éve, június negyedik napján, délután fél ötkor, két miniszter a magyar kormány nevében aláírt egy szerződést. A helyszín XIV. Lajos francia király egykori kedvelt pihenőhelye, a versaillesi paloták egyike volt. A világon kevéssé ismert ennek az épületnek a neve, de aligha van magyar aki ne hallotta volna. Ami kilencvennyolc éve a Nagy-Trianon palotában történt, …read more

98 éve, június negyedik napján, délután fél ötkor, két miniszter a magyar kormány nevében aláírt egy szerződést. A helyszín XIV. Lajos francia király egykori kedvelt pihenőhelye, a versaillesi paloták egyike volt. A világon kevéssé ismert ennek az épületnek a neve, de aligha van magyar aki ne hallotta volna. Ami kilencvennyolc éve a Nagy-Trianon palotában történt, az meghatároz minket mind a mai napig. A szomszédos országokkal való kapcsolatunkat nyomasztóan megterheli az ott élő magyarok sorsa, de a határokon belül is képes táborokra osztani az itt élőket.

Az előttünk járó nemzedékek több megoldással is kísérleteztek már. Voltak évek, amikor a közéleti gondolkodás alfája és omegája is Trianon volt, s voltak évek, amikor magát a szót is alig lehetett kiejteni.

Mit tehetünk egy ilyen helyzetben? Vajon lehet-e, s ha igen, akkor hogyan lehet méltó módon megemlékezni a történtekről? Van-e öröm az ürömben, s lehet-e előremutató célokat megfogalmazni Trianon kapcsán 2018-ban?

Erre teszünk kísérletet június 4-én hétfőn, este fél 7-től, a KÖZépPONT nevű helyen. Egy kis szertartás, egy előadás és egy beszélgetés keretében.

Mindenkit szeretettel várunk!