Közéleti lehetőségek ← Ezüst Sirály

Tudósítás Közéleti lehetőségek

A sorozat első előadására és beszélgetésére július 17-én, kedden került sor. A KÖZépPONT-ban, hangulatos körülmények között nyolcan gyűltünk össze. A bevezető előadás nagyjából fél órás volt és a fő következtetése a kiscsoportos önszerveződések fontossága volt. Elsőként a közélet és a politika szavak tisztázására tettem kísérletet. A mai szóhasználatban a politika elsősorban a hatalmi kérdéseket jelenti, míg …read more

A sorozat első előadására és beszélgetésére július 17-én, kedden került sor. A KÖZépPONT-ban, hangulatos körülmények között nyolcan gyűltünk össze.

A bevezető előadás nagyjából fél órás volt és a fő következtetése a kiscsoportos önszerveződések fontossága volt. Elsőként a közélet és a politika szavak tisztázására tettem kísérletet. A mai szóhasználatban a politika elsősorban a hatalmi kérdéseket jelenti, míg a tényleges közéleti kérdések sokszor árnyékban maradnak. Ezek után az önszerveződés hazai helyzete került terítékre. Az egészséges társadalmaknak magas a szervezettségi szintje, és a szerveződések jelentős része alulról szerveződő. Ezzel szemben, elsősorban történelmi okokból, Magyarországon ennek a foka igen alacsony, így itt igen nagy a „mozgástér”. Az önvizsgálat lehetősége volt a következő kérdés. Az, hogy nekünk egyéneknek mit és hol érdemes változtatunk. Az örökölt rossz beidegződéseket föl lehet váltani, aktív, cselekvő hozzáállással, ehhez tudatos elhatározásra van szükség. Végezetül, összegzésként a lehetséges módok és a megvalósításra érdemes dolgok kapcsán hangzott el, hogy a leghasznosabb e két halmaz metszetére összpontosítani akkor, amikor valamilyen közéleti tevékenységben gondolkodunk. Mindehhez azonban türelem és tanulási hajlandóság szükséges.

Az első hozzászólók a túl merev szervezeti formákat, a különféle akadályokat, buktatókat emelték ki. Megfogalmazódtak szkeptikus gondolatok és az álcivil szervezetek ügyei is. Sok szó esett a dolgok pénzügyi oldaláról, részben a források szűkössége, részben a rossz hozzáférési lehetőségek mentén. Fölmerült az a rossz állampolgári beidegződés is, hogy kívülről várjuk a megoldásokat, ide kapcsolódott a bűnbak keresés jelensége is. A már létező kis csoportok a kevéssé láthatóak, nem eléggé megbecsültek és a csoportok között kevés az átjárás, ezeken sokat lehetne változtatni. Szóba került a zárvánnyá váló kis közösségek kérdése is. Egyetértés alakult ki a kis csoportok szervezésének és működtetésének jótékony hatásáról és arról, hogy jó lenne, ha ezek száma növekedne. A beszélgetés nagyon jó hangulatban zajlott, a megszólalók sokszor erősítették meg egymás tapasztalatait. A másfél órás program vége felé már kötetlenebbül kalandoztak a hozzászólások.

* * *

A következő alkalomra augusztus 21-én, kedden 18:30-tól kerül sor, akkor a dolgok mikéntjéről, a kiscsoportok szervezésének és működtetéséről lesz szó.