Emlékezés és ünnep: 1956 és 1989 ← Ezüst Sirály

Meghívó Emlékezés és ünnep: 1956 és 1989

Az 1956-​os és az 1989-es október 23. élményeire és érzéseire emlékezünk idén, október 23-án, szerdán, délután 4 órától, a KÖZépPONT-ban. …read more

Forradalom és ellenforradalom – népköztársaság és köztársaság.

A kezdet kezdetén az 1956-os októberi napok történéseit forradalomnak nevezték, majd hosszú évtizedeken át hivatalosan csak ellenforradalomként emlegették. Harminc évvel ezelőtt azonban visszatért az eredeti szórend: ami addig ellenforradalom volt az újra forradalom lett. És éppen harminc éve, 1989. október 23-án az országunk államformája népköztársaságból újra köztársaság lett.

Mindkét időpontban sok remény, bizakodás, várakozás övezte a eseményeket. 1956-ban gyorsan és erőteljesen törtek felszínre az érzelmek, majd aggodalommal, szorongással és félelemmel vegyültek el, végül pedig a harag, a csalódás és a kétségbeesés lett úrrá a szíveken. 1989-ben lassabban zajlottak az események és az érzelmi kilengések is visszafogottabbak voltak, de az idő múlásával a kezdeti lelkesedés megkopott, sokak számára pedig igen keserűvé vált a kiinduláskor még jó szájíz.

Ezekre a fordulatokra emlékezünk egy kis ünnepséggel október 23-án, szerdán délután 4 órától a KÖZépPONT-ban. (XII. ker. Kiss János altábornagy u. 26.)

Házigazda: Illés Gergely
Mindenkit szeretettel várunk!

Az esemény követhető a facebookon is.

Meghívó - október 23.

Meghívó – október 23.
A plakát – Illés Gergely és Sáfrány Zsuzsa ötlete nyomán – Csöllei Balázs munkája.