Évkönyv – 2018 ← Ezüst Sirály

Évkönyv – 2018 A szárnypróbálgatás éve

Kedves Olvasó! Elkészült az Ezüst Sirály Közéleti Műhely első évkönyve. Ez az elektronikus kiadvány egyfajta sűrítménye mindannak, ami az Ezüst Sirály honlapon 2017 ősze óta megjelent. »A szárnypróbálgatás éve«, ez a címe e munkának, és ez a jellemzője is, az elmúlt bő egy évnek. Az Ezüst Sirály formája is sokat alakult az év során, és …read more

Kedves Olvasó!

Elkészült az Ezüst Sirály Közéleti Műhely első évkönyve. Ez az elektronikus kiadvány egyfajta sűrítménye mindannak, ami az Ezüst Sirály honlapon 2017 ősze óta megjelent.

»A szárnypróbálgatás éve«, ez a címe e munkának, és ez a jellemzője is, az elmúlt bő egy évnek. Az Ezüst Sirály formája is sokat alakult az év során, és tartalmilag is sokfelé elkalandoztak az egymást követő cikkek. Ám a 2018-as év végére körvonalazhatóvá vált néhány kérdéskör, és az évkönyvben ezen fölosztás szerint jelennek meg a szövegek.

Az első fejezet a KÖZÉLET címet viseli. Nyolc cikk és egy előadás került ide. Ezek közül hét cikk a fősodor alfejezetben található. Ezek az írások – egymás után olvasva – kiadnak egy gondolati ívet, ami még korántsem teljes, de már nagyon is kézzelfogható irányba mutat. A jó polgárrá válás kérdéskörét járják körbe, különös tekintettel a pártpolitikától elválasztott közéleti tevékenykedésre, valamint a pénz jó közéleti fölhasználásra. A kísérletek alfejezetbe egy cikk és egy előadás szövege került. A cikk egy szavazási „útmutató” az országgyűlési választásokhoz, így tartalmi okoknál fogva nem kapcsolódik a fősodorhoz, az előadás pedig formai jellege miatt számít kísérletnek.

A második fejezet a HAGYOMÁNY világába vezet, ide egy írás, három előadás és három beszéd tartozik. Utóbbiak a KÖZépPONT névre hallgató közösségi térben és adományboltban hangzottak el. (Bp. XII. kerület, Kiss János altábornagy utca 26.) A beszédek egy-egy nemzeti ünnephez kötődnek, az előadások pedig a Bennünk élő XX. század című beszélgetés-sorozat bevezető szövegei.

A harmadik fejezet cikkeit nem tartalmi jellegük fűzi össze. Éppen azért kerületek ide, mert a mögöttük meghúzódó gondolatok még nem forrták ki eléggé magukat. Erre utal a fejezet címe is: ERJEDÉS. Az ide tartozó öt cikkből három az eszmék síkján mozog, kettő pedig földrajzi kérdéseket boncolgat.

Az utolsó fejezetben magáról az Ezüst Sirályról olvashatóak írások. Elsősorban célkitűzések, számvetések. És itt-ott az is kiderül belőle, hogy kicsoda a szerző és mit miért tesz. Ezek az írások a műhelymunkába engednek betekintést, a címe: HÁTTÉR. És ide kerültek azok a listák is, amelyek segítik az évkönyv és a honlap jobb áttekinthetőségét.

Mindezek után nem maradt más hátra, minthogy a Műhely írója és az évkönyv szerkesztője kifejezze a háláját minden egyes olvasóknak, biztatóknak, önkéntes terjesztőnek, az Ezüst Sirályra eddig fordított és a jövőben fordítandó figyelméért.

Köszönet érte!

Illés Gergely,
Buda, Viziváros,
2019. január 10.