Az ötvenes évek Magyarországon ← Ezüst Sirály

Meghívó Az ötvenes évek Magyarországon Előadás

A szocialista rendszer négy hazai évtizede közül talán az első a leginkább feszültségekkel terhes, nehéz és feldolgozatlan örökséget jelentő, a ma élő nemzedékek számára. A technológiai fejlődés, a társadalmi viszonyok gyökeres átalakítása, a tulajdonviszonyok korábban elképzelhetetlen mértékű átszabása, a hatalomgyakorlás korlátlan és zsarnoki volta, a szovjet hadsereg jelenléte, a moszkvai vezetők közvetlen beavatkozása a magyar …read more

A szocialista rendszer négy hazai évtizede közül talán az első a leginkább feszültségekkel terhes, nehéz és feldolgozatlan örökséget jelentő, a ma élő nemzedékek számára. A technológiai fejlődés, a társadalmi viszonyok gyökeres átalakítása, a tulajdonviszonyok korábban elképzelhetetlen mértékű átszabása, a hatalomgyakorlás korlátlan és zsarnoki volta, a szovjet hadsereg jelenléte, a moszkvai vezetők közvetlen beavatkozása a magyar kormányzatba, a hidegháborús légkör – mindegyik csupán egy eleme a XX. század közepén lezajló folyamatoknak és jelenségeknek. Az ötvenes évekről szóló előadás ezen jelenségek és folyamatok tükrében veszi vizsgálat alá a magyarországi szocializmus kezdeti korszakát.

Az előadás október 13-án, kedden 6 órától a KÖZépPONT-​ban hangzik el. (XII. ker. Kiss János altábornagy u. 26.)

Előadó: Illés Gergely
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az esemény követhető a facebookon is.

Az előadás része az október 23-ára való készülődésnek. Az események mindegyikének a KÖZépPONT biztosít teret. Ennek az állomásai:

  • október 13. kedd, 6 óra – előadás az ötvenes évekről
  • október 17. szombat – készülődés: szabad alkotások
  • október 23. péntek – Bennünk élő ötvenes évek: beszélgetés
  • november 4. szerda – csendes „virrasztás”