Tett ← Ezüst Sirály

Tett

Egy fiúról akarok írni, aki egy észak-németországi városban született, fél évvel az első világháború kitörése előtt. Herbert Frahm házasságon kívüli gyerek. Anyja pénztárosként dolgozik, munkás nagyapja neveli föl. Az ifjú Herbert – a nagyapa hatására – már tizenhét évesen belép a szociáldemokrata pártba. Újságot ír, szervezkedik. …read more

Az alábbi cikk nyolc évvel ezelőtt született meg, valamikor 2012 őszén. Egy Pesti Bárdok névre hallgató honlapon jelent meg, ami azóta már nem érhető el a világhálón. Szerettem ezt az írást, ezért döntöttem az újraközlése mellett.

 

Egy fiúról akarok írni, aki egy észak-németországi városban született, fél évvel az első világháború kitörése előtt.

Herbert Frahm házasságon kívüli gyerek. Anyja pénztárosként dolgozik, munkás nagyapja neveli föl. Az ifjú Herbert – a nagyapa hatására – már tizenhét évesen belép a szociáldemokrata pártba. Újságot ír, szervezkedik. Érettségi után rövid ideig egy hajótársaság ügynöke. Húsz éves, amikor 1933-ban Hitler hatalomra jut Németországban. A nácik üldözik a baloldaliakat – Herbert az emigrációt választja, Norvégiába szökik. Egyetemre jár, történelmet és filozófiát tanul, közben továbbra is ír, politizál. 1936-ban álnéven Berlinbe utazik, majd egy évvel később a spanyol polgárháborúból tudósít. Amikor 1940 tavaszán a németek megszállják Norvégiát, fogságba esik, de mivel norvég egyenruhát visel, szabadon engedik. Svédországba menekül, és hírügynökséget alapít.

A második világháború után norvég lapok számára tudósít a nürnbergi perekről. 1948-ban tér vissza Németországba, annak is a nyugati felébe. Kérvényeznie kell a német állampolgárságát, s ekkor már a sokat használt újságírói álnevére állíttatja ki papírjait.

Húsz évvel később, Varsóban egy emlékmű előtt áll. Koszorút visznek előtte, mellette a lengyel kormány vezetője lépdel. A háború alatti gettólázadás áldozatainak szobra előtt tisztelegnek. Herbert letérdel. Tette vezető hír, a filmfelvételek és sajtófotók bejárják a világot. Egy német bocsánatot kér Hitlerért – harsogják a rádiók.

Herbert Frahm, azaz ekkor már Willy Brandt, nyugat-német kancellár, ott térdel hosszú másodpercekig, némán a márványlapokon. Bár egész élete tanúságtétel Hitler németségével szemben, s ugyanúgy üldözöttje a fajelmélet híveinek, mint azok, akiknek az emlékműve előtt áll – mégis ő az, aki ott és akkor megtette, amit addig senki más. Részvétét fejezte ki, vállalta a felelősséget, olyasmiért, amiért személyesen nem felelős, s emberséget mutatott ott, ahol a politikai érdek talán mást diktált.

Gesztusa akkoriban sok vitát váltott ki hazájában, de sokat segített a németekről kialakult kép megváltozásában. Varsóban, 1970-ben, valaki fordított egyet a világ kerekén.

 


 

Bővebb olvasnivalónak a doksi.hu vázlatát, a DiploMaci írását, és a Múlt-Kor történelmi portál összefoglalását illetve életrajzát tudom ajánlani.

A korabeli filmfelvételekbe több videó is bepillantást ad:

(A hivatkozások 2020 augusztusában elérhetőek voltak.)