Napló szerelmeimnek ← Ezüst Sirály

Napló szerelmeimnek

Egy film az ötvenes évekről, a nyolcvanas évekből. Egy befolyásos kommunista család életén keresztül nyerhetünk bepillantást a fiatal pártállam működésébe. A főszereplő egy húszas évei elején járó lány, aki egyszerre haszonélvezője és áldozata családja különleges helyzetének. …read more

Egy film az ötvenes évekről, a nyolcvanas évekből. Egy befolyásos kommunista család életén keresztül nyerhetünk bepillantást a fiatal pártállam működésébe. A főszereplő egy húszas évei elején járó lány, aki egyszerre haszonélvezője és áldozata családja különleges helyzetének.

Filmplakát: Napló szerelmeimnek (1987)

A család és a baráti kör több tagja jelentős munkásmozgalmi múlttal bír és szerepet játszanak az 1945 utáni új rendszer fölépítésében is. Ám olyan szereplő is akad, aki a párton belüli tisztogatásoknak esik áldozatul.

Juli, akinek a szemén keresztül láthatjuk ezt a világot, filmrendezőnek készül. Több kitérő után kerül be a moszkvai filmakadémiára. Ám a családi kötelékeitől itt sem tud megszabadulni.

* * *

A Napló szerelmeimnek című film Mészáros Márta rendező önéletrajzi ihletésű munkája. Egy négyrészes sorozat másodikként elkészült része. Az első a Napló gyeremekeimnek, a harmadik a Napló apámnak, anyámnak, a negyedik a Kisvilma – Az utolsó napló címmel került a mozikba.

(A hivatkozások 2021 januárjában elérhetőek voltak.)