A második világháború öröksége ← Ezüst Sirály

Meghívó A második világháború öröksége Megemlékezés

Hogyan élték meg eleink a második világháborút és ennek az élményét, tapasztalatát hogyan adták tovább a későbbi nemzedékek számára? Ki miben volt áldozat, bűnös, ki mikor volt kívülálló, menekülő, elkövető?

Vetítéssel egybekötött megemlékezés és beszélgetés, január 22-én szombaton, délután 4 órától, a KÖZ-​ép-PONT-ban. …read more

XX. század közepe. Harmincas évek vége, negyvenes évek első fele. Apáink-anyáink, nagyapáink-nagyanyáink. Ősök, rokonok, előttünk járó nemzedékek. Ki merre járt, mit látott, mit és hogyan élt át? Ki miben volt áldozat, bűnös, ki mikor volt kívülálló, menekülő, elkövető? Hogyan élték meg eleink a második világháborút és ennek az élményét, tapasztalatát hogyan adták tovább a későbbi nemzedékek számára?

2022-öt írunk, több mint hetven év választ el minket az utolsó nagy világégéstől. Milyen gondolatok kelnek életre bennünk, ha szóba kerül ez az időszak? Ki volt jó, ki volt rossz, kinek volt igaza, ki tévedett? Hat-e még ránk, mindaz ami akkor történt? Hat-e a jelenbeli világnézetünkre, tetten érhető-e a mindennapi cselekedeteinkben, döntéseinkben?

Január 22-én szombaton ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a KÖZ-ép-PONT-ban. (XII. ker. Kiss János altábornagy u. 26.)

Délután 4 órától korabeli filmhíradók vetítésével idézzük fel a háborús idők hétköznapjait. Fél hatkor egy rövid beszéd és szertartás keretében emlékezünk meg a háború okozta sebekről és veszteségekről. Ezt követően pedig közösen átbeszélhetjük a bennünk élő emlékeket és kérdéseket, félelmeket és vélelmeket, a világégés ma is jelenlévő lelki örökségét.

Házigazda: Illés Gergely.

(Fontos megjegyzés: idén januárban két alkalommal is megemlékezünk a II. világháborúról. Ez az alkalom a második, az elsőre egy héttel korábban kerül(t) sor.)

Mindenkit szeretettel várunk!

(Az esemény követhető a facebookon is.)