Előadás Kakucson ← Ezüst Sirály

Beszámoló Előadás Kakucson Évezredes Hagyomány

A 2022-es év nagy újítással vette kezdetét az Ezüst Sirály életében. Új helyszínen, a pest megyei Kakucson hangzott el az Évezredes Hagyomány című előadás. A falu közepén található könyvtárban, jó harminc főnyi hallgatóság tisztelte meg figyelmével a magyar történelem több mint ezer évének madártávlati áttekintését. …read more

A 2022-es év nagy újítással vette kezdetét az Ezüst Sirály életében. Új helyszínen került sor egy eseményre, a Műhely által képviselt irányok egyikében. Január 28-án, pénteken az Évezredes Hagyomány című előadás hangzott el Kakucson, Pest megyében.


Nagyobb térkép

A körülbelül háromezer lelkes község Dabastól nem messze, az M5-ös autópálya mellett fekszik. A falu központja igen kedves hangulatú, egy 1920-as években épült katolikus templom az egyik legfőbb dísze. A szentély előtt egy vékonyan elnyúló kis téren több emlékmű is található, melyek az elmúlt évszázadok hősies és gyászos örökségeit idézik meg. Ezekre néz az az igen takaros könyvtárépület, amelyben sor került az előadásra. Délután öt órára, mintegy harminc fős hallgatóság foglalt helyet a könyvespolcok közé felsorakoztatott székeken. Az előadónak nem tiszte önmaga teljesítményének értékelése, annak kifejezése viszont igen, hogy az egy és negyed órás beszédét végig erőteljes, mély figyelem övezte, ami az egyik legfontosabb elismerés és megerősítés egy ilyen munka során.

A magyar történelem több mint ezer évének az áttekintése után, amelyben a személyes viszonyulások és a családi érintettségek ügye vissza-visszatérően került elő, rövid beszélgetéssel záródott az esemény. Itt a nemzetiségekre vonatkozó kérdések merültek föl elsősorban, és ezek átbeszélése során többen megemlítették, hogy a falu jó néhány lakója sváb, illetve tót felmenőkkel bír. Sőt az is kiderült, hogy a németes irányban van olyan családi szál, amelyet már az XVIII. század első feléig sikerült visszavezetni. A beszélgetés és vele az egész este hivatalosnak mondható része, hét óra tájban ért véget.

Az esemény megszervezéséért külön köszönet jár Tóth Istvánné Stégner Évának, a könyvtár vezetőjének, aki egyben az Ablak Kakucsra egyesület elnöke is. A vele való beszélgetésben fölmerült valamiféle folytatás lehetősége, végül abban maradtunk, hogy amennyiben érdeklődés mutatkozik rá, valamikor a tavasz folyamán megtaláljuk ennek a módját.

 
Mély hálával és köszönettel
a kakucsi hallgatóság irányában,
Illés Gergely