Sötét idők – II. világháború ← Ezüst Sirály

Meghívó Sötét idők – II. világháború Előadás

Hetvenhét esztendővel ezelőtt, 1945 januárjában még javában zajlottak a hadműveletek az országban. Hogyan él bennünk ma, bő háromnegyed évszázad múltán e vészterhes idők emléke?

Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ egy előadás és beszélgetés keretében, január 15-én, szombaton délután 4 órától a KÖZ-ép-PONT-ban. …read more

Hetvenhét esztendővel ezelőtt, 1945 januárjában még javában zajlottak a hadműveletek Magyarországon. Az országnak két kormánya volt, az egyik a nyugati megyékben működött, szövetségben a hitleri Németországgal, a másik a keleti részeket igazgatta, a sztálini Szovjetunió oldalán állva. A főváros ostroma már az előző év végén megkezdődött és csak február közepén ért véget. A háborús veszteség, akár emberéletekben, akár anyagi kárban, akár lelki szenvedésben, olyan mértékű volt, amelyet évszázadok óta nem élhetett át az ország.

Hogyan él bennünk ma, bő háromnegyed évszázad múltán e vészterhes idők emléke? Vajon megemésztettük-e már az utolsó nagy világégés tapasztalatait és következményeit? Milyen tanulságok épültek belénk a háborús élmények nyomán? Mik azok a rossz lelki rögzültségek, amelyeket még ma is magunkkal cipelünk, e terhes örökség részeként?

Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ egy előadás és beszélgetés keretében, január 15-én, szombaton délután 4 órától a KÖZ-ép-PONT-ban. (XII. ker. Kiss János altábornagy u. 26.)

Az előadás egy óra hosszúságú és kevésbé az események részletes ismertetésére vállalkozik, helyette inkább egy elnagyolt vázlatot igyekszik adni a világháború hazai lenyomatáról. Elsősorban azzal a céllal, hogy előtérbe kerülhessenek azok a kérdések, amelyeket maga a háború vetett föl, s amelyek közül többre sem sikerült a befejezése óta eltelt évtizedekben megnyugtató választ találni.

Előadó és házigazda: Illés Gergely.

(Fontos megjegyzés: idén januárban két alkalommal is megemlékezünk a II. világháborúról. E két alkalom közül az első ez az előadás, a másodikra pedig egy héttel később kerül sor, szintén szombat délután.)

Az előadás anyagi része becsületkasszás módon működik.
Egy 500 és 1000 forint közötti összeg tökéletesen elégséges hozzájárulás, de már 200 forintért is köszönet jár. (Lásd még: Támogatás.)

Mindenkit szerettel várunk!

(Az esemény követhető a facebookon is.)