Tépelődő szelek ← Ezüst Sirály

Tépelődő szelek

Vannak a világnak részei, ahol a szelek állandó erővel és állandó irányba fújnak. Máshol sűrűn változik a szél iránya, megint máshol egyszer erős vihar támad, máskor pedig hosszú ideig szélcsend üli meg a tájat.  * * * Ha túl határozottan képviselünk egy álláspontot, meglehet elérjük a célunkat és az igazságunk érvényre jut, de az odavezető …read more

Vannak a világnak részei, ahol a szelek állandó erővel és állandó irányba fújnak. Máshol sűrűn változik a szél iránya, megint máshol egyszer erős vihar támad, máskor pedig hosszú ideig szélcsend üli meg a tájat. 

* * *

Ha túl határozottan képviselünk egy álláspontot, meglehet elérjük a célunkat és az igazságunk érvényre jut, de az odavezető út során olyan károk keletkeznek, amelyek végül zárójelbe teszik az eredeti terveinket.

Ha túl erősen hallgatunk a belső bizonytalanságunkra és a kérdőjeleink hatására elengedjük a legjobb meggyőződésünk képviseletét, úgy az útközben keletkező bonyodalmak elmaradnak, de ezzel lemondunk a kiinduló elképzelésben rejlő előnyökről is.

* * *

Az Ezüst Sirály alakja bő hét esztendővel ezelőtt fogant meg. Sok álom és remény forgott bennem, sok jó ötlet és elképzelés merült föl az évek során, de ezeknek csak a kisebb része jelent meg a honlap keretei között, főként az előbb említett belső vívódások okán.

Ugyanakkor olyan világok tárultak ki előttem, bennem, amelyek hét évvel ezelőtt még csak a gondolataim látóhatárán derengtek. És bár ezekből a fölfedezésekből kevés látott napvilágot, mégis nagyon fontos, ihletet adó erő volt a honlap létezése.

A látható és a nem látható rész most igen nagy távolságra van egymástól, ezért is támad föl bennem újra és újra a vágy, hogy valamilyen módon közzé tegyem a belül már megfogalmazódott eredményeket. Aztán beindul a jól ismert őrlődés, a megnyilvánulás pedig igen visszafogottá válik.

Nem tudom mi a megoldás erre az ellentmondásra. Most annyit láttam jónak, hogy ebből a belső játszmából valamennyit kihangosítsak. Nem hiszem, hogy egyedül lennék ezzel az elakadással. Egy törekvés tölt el, hogy ha lassan is, részlegesen is, de valahogyan közreadjam az elmúlt években fölhalmozódott elgondolásokat, terveket, tapasztalatokat.

Hogy mit hoz a jövő, nem tudom. Van egy gondolatom a hozzáállásról, ezt a „határozott bizonytalanság” kifejezés írja le a legtisztábban. Ez jelentheti azt is, hogy határozottan képviselni a bizonytalanságot, de jelentheti azt is, hogy bizonytalansággal körbefonni a túlontúl határozottnak tűnő állításokat. És ezeken túl még mást is.

* * *

Egy hétéves évforduló többet is érdemelhetne, de most egy ilyen tépelődés kívánkozott ide. És ki tudja lesz-e még mód valamilyen emelkedettebb ünneplésre? Lehet hogy lesz, lehet hogy nem. Ki tudja mit hoznak az új szelek.

Valami fordulni látszik. Bennem is, körülöttem is.

Tán még a szél is föltámad?