Múltidéző ← Ezüst Sirály

Kádár János Népünk dicsőséges felkelése

1956 ősze ellentmondásos megítélésű volt már a korabeliek szemében is. Sokan forradalomként tekintettek rá, mások, főleg az addig hatalmon lévők, a kezdetektől ellenforradalomként beszéltek róla. Október 31-én Budapesten a kommunista párt vezetése úgy látta, hogy megújulás nélkül az esélyét is elveszítheti annak, hogy hosszabb távon részese lehessen a hatalomnak.

Napló szerelmeimnek

Egy film az ötvenes évekről, a nyolcvanas évekből. Egy befolyásos kommunista család életén keresztül nyerhetünk bepillantást a fiatal pártállam működésébe. A főszereplő egy húszas évei elején járó lány, aki egyszerre haszonélvezője és áldozata családja különleges helyzetének. …read more

Rákosi, Gerő és a többiek „Pártunk tekintélye…”

1951 márciusában járunk. A helyszín az Építőipari Dolgozók Szakszervezetének a székháza, a Felvonulási téren, Budapesten. A Magyar Dolgozók Pártja a második kongresszusát tartja itt. A gyűlés megnyitásakor már két éve ez az egyetlen, ténylegesen működő párt az országban.

Október 23. – Budapesten

Helyszínek, arcok, zászlók – a forradalom napja filmtekercseken. A főváros utcáit átjárja a szabadság szelleme, egy világtörténelmi esemény veszi kezdetét. Láthatjuk, ahogy a lyukas zászló történelmi útjára lép és láthatjuk arcok százait, amelyeken hol ilyen, hol olyan érzelmek tükröződnek. 

Agitátorok a Tanács­köztársaságban

1969-ben elmaradt egy filmbemutató. Ebben az évben ünneplte meg a szocialista Magyarország az 1919-es Tanácsköztársaság 50. évfordulóját. A film az ünnepi évre kiírt pályázatra készült. Az alkotók első filmje volt, de nem a minőséggel, inkább az mondanivaló „ideológiai” részével volt probléma.

Párbeszéd a forradalom után

1963-ban járunk. Október elején bemutatnak egy filmet. A vásznon egy értelmiségi házaspár életén át követhetjük nyomon a háború utáni másfél évtized hazai történéseit. Bár a film pozitívan elfogult a „rendszerrel”, mégis számtalan ponton villantja föl az egymással ellentétes nézőpontokat.